22.2.08

Пиратите... Ааарррррр! (Pirates... Aarrrrgghh!)

"In the beginning was the Word, and the Word was 'ARRRRGH!'" - PIRATICUS 13:7
Пиратите заемат особено място в пастафарианството. В много отношения. Летящото Спагетено Чудовище ги е създало като свои помощници, като пазачи на световната хармония, а също и като предшественици на човека (както казва Боби Хендерсън - човекът има 95% общи гени с маймуните и 99.9% - с пиратите! - както виждате - и най-новите достижения на науката са в полза на нашето учение). Впоследствие Той избира пирата Мойсей, за да предаде чрез него на човечеството своите осем заповеди (наричани от неговите пирати "подправки"; те са били десет, ама две ги е загубил на слизане от планината). Впрочем, надявам се, не сте повярвали на глупостите за това че пиратите, видите ли, били кръвожадни главорези и т.н. - това са поредните масови заблуди, умишлено поддържани от враговете на цивилизацията и прогреса. Защото истината е коренно различна. Те са били истинските пазители на човешкия морал и основните им занятия са били да опазват природното равновесие и да раздават бонбони на малките деца. Ето доказателството - на следната графика е изобразена зависимостта между броя на пиратите (приблизително) и глобалната температура:

Както виждате, причината за глобалното затопляне най-сетне е изяснена детайлно, окончателно и безвъзвратно. Ал Гор и Майкъл Крайтън да си ядат ушите - тяхното противостоене е несериозно, както би казал Велко Вълканов. Ergo - за да спасим природата, за да спасим Земята - трябва просто да сме пирати. Истински пирати - добри, честни и почтени. Аз засега съм си подготвил една лека корабна танкета, паркирал съм я пред блока (украинско производство е - ТНТМ, но иначе е добро) -
и ще съм много щастлив, ако с нея ни вземат на някой пиратски кораб (това е всъщност днешния вариант на възпятата легендарна тачанка - затуй новите и свръхнови песенни варианти в случая са посветени именно на моето оръжие).
Аз даже си мисля, че пастафарианството така трудно си пробива път у нас точно заради това, че си нямаме традици в пиратството. Знаем, например, че в 251-ва година готите завладели и разграбили Филипополис, като са нахлули от Средиземно море (т.е. - най-вероятно по река Марица, която съвсем доскоро е била плавателна). Цитира се и книга на арабския летописец Ал Масуди, според която "пиратските експедиции на българите по Средиземноморското крайбрежие разкриват поразяваща прилика с нападенията на викингите" (човекът е починал 956-та година, но не става ясно кое време се визира в случая). Твърди се, че по-късни извори от Дубровник, Венеция, Генуа и Пиза потвърждават, че едни от опасните пирати в Егейско, Критско, Йонийско и Адриатическо море са именно българи и че дори уж били запазени имената на тези пирати, както и типовете на корабите, с които са осъществявали нападенията си (осъществявани в периода 1270 - 1350 г.), но не се цитира нищо конкретно, освен няколко думи за "прочутия пират Марин Българина". Той живял в края на ХІІІ-ти век и действал в Адриатическо море край нос Спинарица в Епир (най-тесния морски участък между Балканите и Италия). Марин Българинът създавал сериозни проблеми на морския трафик, което е отразено в тогавашни документи. През 1293-1294 г. неаполитанският крал Карло ІІ, Венеция и Дубровник обменил пратеничества, които да съгласуват действията им против Марин Българина. В един документ са казва за Марин, че бил родом от селището Искла, което не е локализирано, но вероятно се е намирало в Епир. Споменава се и пирата Кривич (Кривия), действал в района на Созопол в края на ХІІІ-ти век. Но всичко това са, все пак, само отделни епизоди с нашите предци, пък и - като правило - далеч от бреговете ни (ако не броим пиратската акция на торпедоносеца "Дръзки" през 1912-та, с която с право се гордеем, както и известния пиратски набег със завладяването на "Радецки" - първият акт на международен тероризъм в човешката история! - "И ний сме дали нещо на света..."). Затова - да викнем дружно (за да спрем глобалното затопляне) - ААААААААРРРРРРРР!!!!!!!!
Ще споделя и една своя хипотеза - а именно - че Чебурашка е първия пират. След като Ной не го качил на кораба си (понеже е бил alone) -
- той си сковал набързо лодка-едродръвка (не "еднодръвка", а именно - "едродръвка"), от която, по време на дългото кютане преди оттеглянето на водите, малкият разбойник е предприемал епизодични краткотрайни атаки до лайнера на Ной с цел набавяне на хранителни продукти и поддържане на кореспонденцията с Крокодила Гена. В интерес на истината, тази моя хипотеза влиза в противоречие с досегашните ни представи, че Адам е бил първия пират -
, така че не съм сигурен как точно тя ще бъде приета от пастафарианската общност. Дори се появиха гнусни фалшификати относително това малко същество с голямо сърце:
При всички случаи, в случая са необходими по-подробни изследвания, за да се докаже или отхвърли тази моя оригинална хипотеза. В своя полза в случая мога да изтъкна следната, публикувана неотдавна оригинална гравюра (Recently a Russian scientist has proposed another version for the extinction of dinosaurs - prior to knowing this new hypothesis, I was sure that Baldrick's underpants were responsible for the dinosaurs' extinction - the main evidence is in "Blackadder Back & Forth"), за която се предполага, че се основава на Чебурашкино свидетелство:Петнайсе пакета полуготови спагети в ковчега на мъртвеца
Йо-хо-хо
И бутилка бира!

И Светата Троица на моите любими пиратски песньовки!:

http://www.youtube.com/watch?v=ZLsJyfN0ICU

http://www.youtube.com/watch?v=g7bsX7iCqmE

http://www.youtube.com/watch?v=wnMy5yek-ks

[Robbie Rotten] Do what you want 'cause a pirate is free, you are a pirate!
[ALL] Yarr har fiddle dee dee
Being a pirate is alright to be
Do what you want 'cause a pirate is free
You are a pirate!
[Robbie Rotten] You are a pirate.
[ALL] Yeah!
[Robbie Rotten (ALL)] We got us a map (A MAP!)
to lead us to a hidden box
that's all locked up with locks (WITH LOCKS!)
and buried deep away
We'll dig up the box (THE BOX!)
We know it's full of precious booty
Burst open the locks
[ALL] And then we say hooray!
[Stephanie] Yarr har fiddle dee dee
If you love to sail the sea
You are a pirate
[Robbie Rotten] Weigh anchor!
[ALL] Yarr har fiddle dee dee
Being a pirate is alright to be
Do what you want 'cause a pirate is free
You are a pirate!
Arr yarr ahoy and avast
dinky-dink-dink-a-dinkadefast!
dig in the dirt and you dig in it fast!
Dig a deep (?) and you're digging too fast
[Robbie Rotten] Hang the black flag at the end of the mast!
[ALL] You are a pirate!
[Robbie Rotten] (laughs)
[ALL] Yay!
[Robbie Rotten (ALL)] We're sailing away (SET SAIL!)
Adventure waits on every shore
We set sail and explore (YARR HAR!)
and run and jump all day (YEAH!)
We float in our boat (THE BOAT!)
until it's time to drop the anchor
Then hang up our coats (AYE AYE!)
Until we sail again!
[Stephanie] Yarr har fiddle dee dee
If you love to sail the sea
You are a pirate
(record scratch)
[Robbie Rotten] Land ho!
[ALL] Yarr har fiddle dee dee
Being a pirate is alright to be
Do what you want 'cause a pirate is free
You are a pirate!
[Robbie Rotten] Yarr har! Wind at your back lads wherever you go!
[ALL] Blue sky above and blue ocean below
You are a pirate!
[Robbie Rotten] (laughs) You are a pirate!
___________________________________

През времето, което измина откакто написах горнитете редове (днес е 07.05.2009), темата за пиратството нахлу по родните медии като Лолонуа в испанска крепост. Имаше доста коментари във връзка, най-вече, със сомалийските пирати (но също така и материали относително пиратството по река Дунав и в Далечния Изток), особено след като беше пленена и голяма група български моряци.
В случая нещо ми се губи.

Не виждам разликата - за мен сомалийските пирати са патриоти като Жана д'Арк и борци за социална справедливост, като Робин Худ; защо едните ги славим, а другите ги осъждаме?!?

Да напомня, че сомалийските териториални води се използват от много кораби за изхвърляне на опасни отпадъци и незаконен риболов - държавата Сомалия, местните хора, хората, на които това море принадлежи, нямат друга защита от тези действия на чуждите кораби, освен дръзките и смели нападения на днешните корсари. Елементарната справедливост, а и морското право, изискват, когато някой ти плава през моренцето - да ти плати, а и да го пази. Чуждите кораби ползват моренцето на местните хора, без да си плащат. Като не искат доброволно - пиратите си го взимат със сила! Особено разбираемо е това, когато става въпрос за плавателни съдове, превозващи оръжие и други подобни товари - в края на краищата - трябва да има възмездие за тези, които пълнят търбуси на гърба на перманентното насилие в много бедни държави по света.
Или да го кажа по друг начин - действията на сомалийските пирати са точно толкова незаконни, колкото са били и действията на почти всички наши борци за свобода, с които се гордеем и чийто портрети висят по стените. Защо ние славим действията на "наш'те" и окачествяваме като разбойнически действията на "онез"?

Междувременно разнясащите факела на свободата и демокрацията по света почнаха да отстрелват сомалийските патриоти като зайци:

, макар, както се вижда от следващата графика да са още далече от "отците-първооснователи".А тези дни чашата вече наистина преля. Докато целокупният български народ почиваше активно по курорти, села и паланки, французите с голяма гордост обявиха, че били заловили трима предполагаеми сомалийски пирати. Слушах по радиото описание, как ги били хитро измамили - като все пак от описанието ставаше ясно, че те не се нападнали никого - напротив - френската фрегата първа ги е атакувала.
Дайте да подредим нещата - боен кораб на страна - член на НАТО и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, напада сомалийски плавателен съд в сомалийски води и задържа местните хора! На всичкото отгоре - третират ги като пирати, само въз основа на подозрението, че са пирати. Не, това не е цивилизация, това не е правосъдие. Това е един самодоволен, оял се Запад.
Това няма да продължи дълго.

4 коментара:

Анонимен каза...

;0

Анонимен каза...

:0

Анонимен каза...

pi4 si ti!

Анонимен каза...

Аррррр!
Спирам глобалното затопляне :)