18.3.21

Ковидиалната ерес или Възкресението на блога (Covid heresy or The Resurrection of the blog)

"Прежде, чем объединяться, и для того, чтобы объединиться, мы должны сначала решительно и определенно размежеваться. Иначе наше объединение было бы лишь фикцией, прикрывающей существующий разброд и мешающей его радикальному устранению. Понятно поэтому, что мы не намерены сделать наш орган простым складом разнообразных воззрений. Мы будем вести его, наоборот, в духе строго определенного направления." (Ленин, 1900)

Преди близо седем години изоставих писанията в този блог, за сметка на развитието на страничката "Българска Пастафарианска Църква" у Фейсбука.
Но дойде момента блогът да възкръсне.
Групата ни във ФБ изначално бе замислена като зона на абсолютната свобода, група, в която нищо не се трие и никой не се блокира.
Удържах този стил през годините, въпреки периодично възникващия оттук и там натиск и смятам така да бъде и занапред. Впрочем, нека най-добре да цитирам точните ми правила в тъдява:
  1. Това е група на религиозна институция и като такава се занимава с абсолютно всички въпроси на този (и онзи) свят;
  2. Свободата на словото е свещено човешко право и с някои малки изключения, свързани с насилието над деца, може да се пише всичко, това е групата на абсолютната свобода, защото в нея владее теокрация, а само пребивавайки в Бога ние можем да бъдем свободни;
  3. Тази група НЕ Е група на Интернетските всезнайковци, които са последна инстанция по всеки въпрос и жиеят с идеята, че са носители на Истината, това е група, в която прекрасните, съвършените и всезнаещите преуспяващи са равни на грешниците, страдащите и уродливите тулупи и мнението им има еднаква тежест, защото над всички нас и с всички нас е Всемогъщият Господ и само Той може да ни съди;
  4. В тази група нищо не се трие и никой не се блокира (единствено изключение - ако се прекалява с пускане на "основни" постове, защото тогава другите теми бързо "слизат надолу"), ако желаете да се разпореждате какво и как може да се пише - из Фейсбук има предостатъчно научнорационалнокритичномислещи групи и странички, където се трие и блокира наред, тук се подчиняваме само на Божията Воля (а тя каква е невинаги е лесно да разберем, понеже Нашият Господ обикновено е, или фиркан, или махмурлия);
  5. Няма добри и лоши хора, няма добри и лоши идеологии, няма добри и лоши гледни точки - има добри и лоши постъпки;
  6. Малко повече смирение никога не би било излишно за всеки от нас.
Но ето, че с настъпването на ковидиалната истерия преди година, покълващите отвреме навреме претенции как ние в тази група представа си нямаме какво е пастафарианството, избуяха в грозна и вредна ерес, на която трябва да бъде даден решителен отпор.
Както вече казах, и занапред групата ни във Фейсбук ще остане отворена за всеки желаещ, но явно имаме нужда и от място, където да развиваме и усъвършенстваме единствено вярното ни религиозно учение, в братска любов и застолно единение, а не да бъдем непрекъснат обект на подигравки от страна на ужаснострашномногосвръхумните научнорационалнокритичномислещи Интернетски всезнайковци.
Отнасям се с разбиране към тези, които възприемат Интернетското общуване като изпълващо живота им блясване колко са умни и дори нещо повече - смятам, че е съвсем нормално всеки младеж да мине през един такъв период, в който да понавири все още твърде малкото си носле.
Но, ако е наистина умен и мислещ - въпрос на време е този период да отмине.
Нямам разумно обяснение за един цял дълъг списък от явления, които години наред наблюдавам у много умните:
- повтарят като общоприети истини очевидно неверни неща;
- отричат очевидно фактологически вярна информация, само защото конкретният сайт, към който е пуснат линка, според тях не струва (въпреки че същата информация, едно към едно, я има и във възможно най-сериозните сайтове);
- опонентът им задължително е платен руски хибридчик;
- ако някой е споделил лично преживяване, то има нулева стойност, но техните собствени лични преживявания са равни на публикация в Нейчър;
- някаква луда страст да забраняват - за какъвто и да е обществен проблем да става дума, при тези хора неизбежно решението е в забрани, забрани, забрани - нищо, че обикновено се самоопределят като либертарианци и супердемократи;
- сто процента от писанията им в групата са как писанията на другите нямат нищо общо с темата на групата;
- и др.
И ако допреди година всичко това бе разхвърляно и епизодично, то през последните месеци се оформи в доста стегнат порядък.
Като онзи, който при вида на гробището възкликнал "Я, колко много плюсове!" и аз ще изтъкна този значим плюс на ковид-а - че избистри границата между проникнатите от пастафарианската свобода и самоопределилите се като пастафарианци само заради страстта си към подигравки и осмиване.
Всичко, ама буквално всичко, в "мерките срещу пандемията" е обратно на това, което сме учили.
Дълъг е списъка на управленските безумия, подкрепени безрезервно от ковидиалните еретици - да си припомним най-малоумните:
- забраната за излизане сред природата;
- носенето на маски на открито;
- хаосът с КПП-тата;
- лекуването по телефона;
- мятането между "специализирани ковид-болници" и "ковид-отделение във всяка болница";
- издаване на заповеди сутрин, преправяне на текста по обед и отмяна в късните вечерни часове;
- непропорционални по размер глоби за нарушаване на мерките;
- лискането навсякъде на огромни количества дезинфектанти, включително по най-причудливи места;
- ваксинационните парадокси, които си заслужават отделна публикация.
Аз бях от тези, които още в самото начало на ковидиалната истерия реагирах твърдо отрицателно на цялата логика на мерките, но се отнасям с разбиране към тези, които изпървом се подведоха - наистина изглеждаше, че сякаш иде нещо страшно. Но, моите впечатления са, че лека-полека наистина мислещите хора се ориентираха съвсем правилно в обстановката. И изобщо, българинът много бързо разбра, че някой ни будалка, и на практика вече цяла година спазва мерките колкото да не бъде глобен - което говори много добре за богоизбрания ни народ. Ала в същото време има и една общност, която упорита отрича очевидното и не спира да се подиграва на (и със) здравия разум.
А е толкова лесно да разпознаем ковидиалния еретик - на всеки, който изрази и най-малко съмнение в целесъобразността на мерките, приписва твърдението, че "вирус не съществува", "искат да те чипират с ваксините", и др.под. и го праща за шапка от алуминиево фолио.
Това дори и под линкове към научни статии или официални документи.
Нищо не е в състояние да извади много умния от състоянието на ехидно подигравчийство.
Да си припомним, как точно две седмици преди да обяви за болестта "с невиждана ярост в човешката история", генерал-сопол-професора, чието име ме е гнус да спомена, с неприкрита ехидност се подиграваше на тези, които носят маски и твърдеше, че "обикновеният" грип е много по-страшен от ковид - същото преди това казваха в интервюта и другите два главни действащи задника на НОЩ, а ГДЗИ дори беше много категоричен, как китайският вирус изобщо нямало да стигне до нас и да сме спокойни.
На това му казват наука.
За щастие имаме и религията - и при това - единстевно вярната религия.
Разбира се, неправилно ще е да отговаряме на заблудените по ковидиалната ерес с тяхната безпардонност - напротив - трябва да използваме всеки шанс, за да ги върнем в правата вяра.
Но е дошло време за ясно разграничение.
И занапред няма да трия писанията във ФБ-групата ни как това било група за кулинария и майтапи и как религията ни всъщност била измислена за подигравки и не била религия.
Нещо повече - даже и нямам намерение да опонирам на такива гнусотии.
Ала нека си имаме освен групата и този блог, като място, където с рвение и в мир да отстояваме чистотата на вярата.
Разбира се, идиотската практика на банване във Фейсбук също ме принуждава да пристъпя кам реактивация на блога. Мисля, няма нужда да доказвам, че е вън от всякаква справедливост, примерно да бъдеш наказван, за антифашистки текст, само защото си споменал вътре забраненото име с "Х" или за антирасистки текст за споменаване на забранената думичка с "н".
А и напарво се насраха с тая фалшива информация.
Напоследък като админ на групата "Българска Пастафарианска Църква" получих няколко предупреждения за фалшива и частично фалшива информация, разпространявана в групата. Как може изобщо по такъв критерий да се оценява едно религиозно познание, след като то по презумпция разчита на вяра?
Аз нямам сигурни научно обосновани емпирични доказателства, че Летящото Спагетено Чудовище е Създателя на всичко видимо и невидимо, но знам че това е така и за мен е богохулство да се оценява тази информация като фалшива или частично фалшива.
И какво значи "частично фалшива" информация?
Ако напиша "Бойко Борисов е частично умен" - това ли е частично фалшива информация?
А най-тъжното при ковидиалните еретици е именно, че те не ценят свободата на словото.
За моето поколение то е висша ценност.
Противно на официално налаганата представа, тошоизма всъщност беше една доста либерална версия на социализма, включително и по отношение на религиите - имахме си, не само работа и много социални придобивки за всички, но дори и банани (по НГ ги пускаха за по два лева килото - и затова имаше опашки - но в показните магазини ги имаше почти целогодишно, просто бяха по пет лева килото и малко хора можеха да си ги позволят). 
Но липсата на свобода на словото ни тежеше много - и затова за нас това е висша ценност. Докато ковидиалните еретици непрекъснато искат да се трие, забранява, блокира, и пр.
Аз отдавна съм блокиран по техните групи и страничик, но при мен те и занапред ще имат пълната свобода на изказване.
Нека говорят.
От много бой така или иначе носът им е сплескан като на водещия на някогашното едноименно предаване. Техен проблем е, че не го съзнават. Ние нека да гледаме нас си - да развиваме религията си  и да се готвим за Съдния ден и най-паче - за Съдната нощ.
Когато ще седнем заедно с покаялите се сестри и братя да се напием, пък ще си повърнем да ни олекне.
Да се разединим, за да се обединим!
" И тъй, събраха се против града всичките Израилеви мъже, обединени като един човек." (Съдии 20:11)
"Обединява Той сърцата им. А ти и да раздадеш всичко, което е на земята, не би обединил сърцата им, но Господ ги обедини. Той е всемогъщ, всемъдър." (Сура 8, ая 63)

Няма коментари: